Koffie, thee, chocolade heel gewoon?

Koffie, thee, chocolade heel gewoon?

Van mei 22, 2018 14:00 tot mei 22, 2018 16:00 Zet in je agenda

Bibliotheek 's-Hertogenbosch Hinthamerstraat 72, 5211 MR 's-Hertogenbosch, The Netherlands

"Koffie, Thee, Chocolade.... Heel gewoon"?
Nee, zeker niet gewoon! Vroeger werden deze dranken alleen door prinsen en prinsessen gedronken, net als in een sprookje. En zoals bij sprookjes gebruikelijk, is er een goed einde: koffie en thee zijn tegenwoordig namelijk de meest populaire dranken ter wereld! Ook bij ons.

Hoe is dat zo gekomen?
Waar kwamen deze dranken vandaan, en waarom waren ze zo exclusief? Dit wordt geen "koffiedik kijken", maar een inspirerend verhaal over de geschiedenis van koffie. Ook de thee aan het Engelse Hof komt aan bod, evenals het ontstaan van de High-Tea. En wat te denken van chocolade als medicijn voor de High-Society!

Cultuurhistorica Ingrid v. Leeuwen neemt je tijdens deze lezing mee “op reis” naar de oorsprong en het gebruik van deze dranken in een ver verleden. Natuurlijk worden diverse thee-soorten geschonken en zijn er lekkernijen. Een unieke beleving, want de thee wordt geschonken uit echt Victoriaans porselein en ook de hapjes worden hierop gepresenteerd.

Je waant je even aan het Engelse hof van lang vervlogen tijden........... Een echte Royal-Tea en na afloop van deze presentatie zeg je nooit meer: “Koffie, Thee, Chocolade…... heel gewoon!"

PROGRAMMA: 
14.00 uur : Lezing Koffie, Thee, Chocolade 
14.45 uur : Pauze met koffie, thee en enkele toepasselijke hapjes
15.15 uur : 2e gedeelte lezing, en demonstratie van voorwerpen gerelateerd aan koffie, thee, chocolade
16.00 uur : Afsluiting

Over Ingrid van Leeuwen
Al van jongs af aan is Ingrid van Leeuwen geboeid door het verleden. Spannende verhalen over de mensen vroeger, hun leefwijze door de eeuwen heen, spreken haar zeer aan. Na een studie Geschiedenis aan de Radboud-universiteit te hebben afgerond, is Ingrid van Leeuwen vele jaren werkzaam geweest in het middelbaar- en hoger onderwijs. Haar voorliefde voor kunst en cultuur leidde enkele jaren geleden tot het oprichten van haar bedrijf "Histo-tainment". Hier kan ze zich naar hartelust uitleven op de combinatie van Cultuur & Entertainment in de vorm van presentaties. Ze is gespecialiseerd in de Europese Hofcultuur van de 18e en 19e eeuw.

Kosten
Kosten voor deze middag zijn 2,50 pp. Je kunt je aanmelden via het telefoonnummer van de bibliotheek op (073) 680 29 00

Samenwerking
De Bibliotheek organiseert i.s.m Divers en Muzerije drie activiteiten voor eenzame kwetsbare ouderen (ook mantelzorgers) waarvan Koffie, thee heel gewoon de eerste is. Het hele programma vind je hieronder.

22 mei: Koffie, thee heel gewoon - Stadsbibliotheek
5 juni: Creatieve workshops - Muzerije
1 juli: Middeleeuwse muziek  - Muzerije


2018-05-22 14:00:00
2018-05-22 16:00:00