Jaarthema TIJD

Klok kings cross en logo 800x215

Hoe zitten wij in onze tijd?

Ons leven draait om tijd, maar hoe kan het toch dat een uur de ene keer lang duurt en dan weer kort? En waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan naarmate we ouder worden? Ondanks dat een uur toch altijd zestig minuten telt is de beleving van tijd voor ieder mens en in elke situatie anders. Tijd als vriend geeft je de gelegenheid om dingen te doen. Het brengt wijsheid en heelt wonden. Maar tijd kan ook tegen ons werken. Tijd is er nooit genoeg, het gevecht tegen de tijd is een verloren strijd. 

De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD met iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van een thema waar je dagelijks mee te maken hebt. Vanuit een breed perspectief kijken we naar de vraag hoe tijd een rol speelt in ons leven. We belichten tijd als fysiek fenomeen en als innerlijke beleving met een eigen dynamiek. Dit jaar organiseert de bieb een studium generale, een zestal avonden waarin wetenschappers op toegankelijke wijze het fenomeen TIJD benaderen vanuit de Cultuurgeschiedenis, Filosofie, Maatschappij, Cultuur & Sociologie, Brein en Natuur- en Sterrenkunde. 

Hoe zitten we in onze tijd?

De bieb verkent dit jaar het fenomeen TIJD. Via een serie van activiteiten gaan we vanuit een breed perspectief in op de vraag welke rol tijd speelt in ons leven.

Studium Generale Bas Heijne gemist? Kijk de lezing hier terug

Bas Heijne over de 'volmaakte mens'. Aandachtig publiek en een avond vol vragen, en dat is goed voor de discussie want pasklare antwoorden zijn er niet.

Impressie SG met Govert Schilling

20 oktober gaf Govert Schilling een lezing in de StadsBieb Den Bosch. Dit in het kader van het jaarthema TIJD. En, hoe zitten de bezoekers in hun tijd? Een sfeerimpressie van de avond, gemaakt door Kim Willems. Kijk hier de hele SG terug

Studium Generale - Carl Rohde

Carl Rohde is gespecialiseerd in de studie van toekomstontwikkelingen en praat over het meten van veranderingen in wereldculturen over de tijd heen. 
Lees meer

Canto Ostinato - Simeon ten Holt

“Als je er met passieve ontvankelijkheid naar luistert kan het gebeuren dat je de economische kloktijd vergeet en terecht komt in de innerlijke tijd, misschien wel de tijd van de ziel, die ik in mijn boek ‘Kairos’ beschrijf.” schrijft Joke Hermsen

TIJD om te luisteren

Sandy Denny - Who knows where the time goes..