De Schrijfwerkplaats

schrijfwerkplaats amateurs 229

 

Schrijfwerkplaats Den Bosch

Wat is de schrijfwerkplaats Den Bosch?
Wist je dat er iedere maandag hier in de Bieb schrijvers bij elkaar komen om aan het werk te gaan? Schrijvers die hun bovenkamer voor een dag verruilen met de … eh zolderkamer in de Bieb? Dat zijn wij! We nemen de tijd om te schrijven en te schrappen, al zoekend naar de juiste formulering. In alle rust en stilte rijgen we letters tot woorden, woorden tot zinnen. Zinnen combineren we tot alinea's, alinea's tot teksten. Dat kunnen fictieve of non-fictieve teksten zijn. De een wil een roman schrijven, een ander richt zich op poëzie, weer een ander schrijft columns of artikelen voor een krant of website. We hebben het hart op de tong, we hebben echt iets te zeggen. Zo heeft ieder van ons een doel om naartoe te werken en dat gaat zoveel verder dan de tekst zelf: we willen ons werk delen met anderen, onze ideeën delen, onze verbeelding gebruiken om een verhaal te vertellen.

Meerwaarde van de schrijfwerkplaats
Het hier in de Bieb schrijven heeft voor ons belangrijke voordelen. We kunnen namelijk tekstgedeeltes aan elkaar voorlezen. Het hardop voorlezen is iets speciaals, want de band die je met je tekst hebt verandert erdoor, omdat je de dimensie van de lezer of luisteraar toevoegt. Voordat we beginnen met voorlezen stellen we de schrijfgroep een vraag, bij voorbeeld of de lijn van het verhaal te volgen is, of om te peilen of een bepaalde spanning die erin bedoeld is inderdaad voelbaar is. De an­de­re leden van de schrijfwerkplaats geven – vanuit hun eigen beleving en ervaring – zo goed mogelijk antwoord op de vraag en voorzien elkaar zo van zinnig commentaar. En omdat we allemaal een andere achtergrond hebben van waaruit we reageren, zijn die commentaren extra zinnig. Dat bevordert de kwaliteit en de zin van onze schrijfsels. Het helpt om ons verhaal duidelijker te vertellen.

Meedoen?
Heb jij ook een verhaal dat verteld moet of wil worden? En wil je dat uiteindelijk openbaar maken? Wil je daarbij de voordelen van de schrijfwerkplaats ervaren? Informeer dan bij de programmacoördinator Hèlen Hendriks van de Bieb of er nog plaats is en hoe je je aan moet melden.

Deelnemen aan de schrijfwerkplaats is gratis en vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dat is niet alleen omdat we elkaar zinnig commentaar worden geacht te geven om elkaar verder te helpen. Voor de Bieb is het namelijk ook fijn dat wij er zijn. Onze groep levert tegenprestaties voor het faciliteren van de werkruimte die zij beschikbaar stelt en met ons hebben ze altijd een tekstschrijver bij de hand, voor stukken voor op hun website bij voorbeeld. Of om met een activiteit aan te sluiten bij de maandthema's van de Bieb.

Maand van het Schrijven: een kijkje in de werkplaats
Zo zijn we ook betrokken bij de Maand van het Schrijven in september. In die maand zijn we als werkplaats extra zichtbaar door op de maandagen niet alleen op de zolder samen te komen, maar ook in duo's in het openbare gedeelte van de Bieb – in het zicht – te zitten schrijven. We laten ons verrassen door jouw vragen en opmerkingen en gaan graag de dialoog aan. Dus wil je weten hoe schrijven werkt, of hoe we de werkplaats ervaren? Of ben je nieuwsgierig naar waarover wij schrijven, of wat onze passie is? Vraag maar raak!

De Schrijfwerkplaats blogt
Benieuwd naar de verhalen van de Schrijfwerkplaats? Vanaf nu vind je hier hun blog waarin telkens nieuwe verhalen gepublieerd worden.

1. Ashirda Oosterlee - “Vakantiegevoelens”  

2. John Kleene - "Vulling"

3. Marsja Mudde - "Dees' december"

Ashirda Oosterlee schreef ook een verhaal over brugwachter Teus - De man achter het raam

 

Meer over de Schrijfwerkplaats 

De Schrijfwerkplaats in het Stadsblad van 21 juni 2017

Lees hier het verhaal 'Lente' van Ria Smit

Benieuwd naar ervaringen van deelnemers? Lees het in: Meer dan de som der delen