BoekStart - lezen met kinderen van 0-4

Boekstart baby 500

Wat is BoekStart? 
BoekStart stimuleert lezen en boekjes kijken voor kinderen van 0 - 4 jaar. BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is. In de bibliotheek kan je een gratis BoekStart-koffertje ophalen. 

(Voor)lezen is leuk! 
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met je baby, en voor de taalontwikkeling van het kind. 

BoekStart-koffertje cadeauboekstart baby 150
In de bibliotheek kan je een gratis BoekStart-koffertje krijgen met onder meer babyboekjes ophalen. Bij het 7½-maandgesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met baby’s. Afhankelijk van jouw woonplaats reikt de gemeente of het consultatiebureau namens de bibliotheek de boekstartbon uit.

BoekStart tips: lezen en liedjes
De bibliotheek geeft je met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes. Ook op de website van BoekStart vind je elke maand boeken- en voorleestips, maar er zijn ook tips te vinden voor liedjesbundels en websites met kinderliedjes omdat liedjes zingen niet alleen heel gezellig is voor je baby, maar ook goed voor de taalontwikkeling. Kijk bij boekstarttips voor baby, dreumes en peuter

Je kunt nog meer doen
Behalve een BoekStart-koffertje heeft de bibliotheek ouders met baby’s veel meer te bieden. Kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek tot hun 18e verjaardag. Zo kan je gebruik maken van de hele collectie materialen in de Jeugdbibliotheek. Ook kan je meedoen met de Babybieb en met je peuter of kleuter naar het voorlezen komen. Voor elke leeftijd zijn er activiteiten, kijk in onze agenda.

Filmpje over BoekStart
Dit leuke filmpje over BoekStart was op in mei 2016 te zien in Mama's Wereld op RTL4! Aukje van Ginneken is in Bibliotheek CODA in Apeldoorn, waar ze haar BoekStart-koffertje mag ophalen. Ze komt op een wel heel bijzondere manier terecht bij de BoekStarthoek. Bekijk het filmpje!

 


boekstart logo koffer 350

BoekStart achtergrond
In het BoekStart-project werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen. Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het zogeheten ‘Kunst van Lezen’-beleid van oud-minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Kunst van Lezen’ moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving. 

BoekStart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat Bookstart-kinderen een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden. In Vlaanderen waren zowel ouders als bibliotheken erg enthousiast over het lezen met baby´s in de Vlaamse variant genaamd Boekbaby’s.

Meer weten over BoekStart?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marianne Mulder, Vestigingsmanager Babel 's-Hertogenbosch.
Tel. 073 6802900 of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..