Datahuiver 3: de Transparante Stad ... voor jouw veiligheid

Van maart 13, 2018 20:00 tot maart 13, 2018 21:30 Zet in je agenda

RUW Hinthamerstraat 72, 5211 MR 's-Hertogenbosch, Nederland

Labels: RUW, Stad, Privacy

Datahuiver #3: de Transparante Stad (voor jouw veiligheid..)

Over cameratoezicht en het lokale (!) sleepnet SyRI : ben je bij voorbaat verdacht, ook in onze stad? Zie onze gasten!

BEWAKINGSCAMERA'S
Binnenkort worden ze volledig in gebruik genomen, de 16 (!) bewakingscamera’s in het stadscentrum. Over een afstand van honderd meter hebben ze je gezicht vol in beeld. Jouw wandeling van station naar bibliotheek kan volledig worden gevolgd. Zie ook: Camera-spotting: je gaat het pas zien als je het doorhebt: een stadstour om 16 uur vanaf bibliotheek 's-Hertogenbosch.

SYRI
Tegelijkertijd is er de zeer uitgebreide sleepnet-database van de overheid SyRI, waar ook al in Den Bosch mee geëxperimenteerd is. SyRI staat voor Systeem Risico Indicatie: het koppelt gegevens van belastingen, zorgverzekering, schulden, werk, uitkeringen en nog veel meer. Dit wordt gebruikt om risicoprofielen op te stellen over burgers. Volgens schrijver Tommy Wieringa en Platform Bescherming Burgerrechten zijn we nu voor altijd bij voorbaat verdacht.

Gemeenten vervullen een belangrijke rol in de uitvoering van SyRI. Hoe werkt dit systeem en moeten we dit wel willen in onze gemeente? En wat als we gezichtsherkenningstechnologie aan camera’s koppelen, samen met SyRI?

Lees meer over programma en gasten bij RUW

2018-03-13 20:00:00
2018-03-13 21:30:00