Aanvragen

Wat is 'Aanvragen'?

'Aanvragen' is de andelijke aanvraagservice van de openbare bibliotheken. Via 'Aanvragen' kunt u nu niet alleen boeken, muziek-cd's/-dvd's en bladmuziek aanvragen, maar ook bluray's, Daisy-roms, cd-roms luisterboeken en bijvoorbeeld games. Overal waar u deze knop ziet kunt u een aanvraag indienen, als u lid bent van een openbare bibliotheek.

Het kan voorkomen dat wij een bepaald boek niet in de collectie hebben. U kunt zelf via de landelijke service 'Aanvragen' boeken of andere materialen aanvragen bij een andere bibliotheek. Doorgaans kunt u het dan binnen een week ophalen bij de vestiging van uw keuze. 

U heeft hiervoor uw bibliotheekpas en een e-mailadres nodig. Heeft u dat niet? Vraag dan in de bibliotheek naar de mogelijkheden om toch van de service gebruik te kunnen maken.

Aan het aanvragen van boeken bij andere openbare bibliotheken en bij universiteitsbibliotheken zijn kosten verbonden, vraag bij de klantenservice naar de actuele tarieven.

Hoe werkt het?

Titel zoeken
U zoekt een titel in onze catalogus maar wat u zoekt staat niet in de zoekresultaten. Dan wordt u onderaan de mogelijheid geboden om te zoeken in andere catalogi/systemen. Maak hier een keuze, bijvoorbeeld de Brabantse catalogi. U komt dan in een nieuwe resultaatlijst.
Als u vervolgens de titel aanklikt, ziet u meer details van die titel én de aanvraagknop. Houd uw bibliotheekkaart bij de hand, want om een aanvraag in te dienen moet u inloggen met het nummer dat hierop staat en de bijbehorende pincode.

Inloggen
Volg de aanwzijgingen op het scherm. De eerste vraag is of uw lid bent van een bepaalde bibliotheek. Klik hier op 'Nee'.
Daarna wordt u gevraagd om het pasnummer rechts op uw biebpas in te typen, dit nummer begint met 27300.
Uw pincode is uw geboortedag en -maand (ddmm). Daarna kunt u uw aanvraag verder aanpassen en afhandelen.

Afhalen
U kunt het aangevraagde materiaal over het algemeen binnen een week ophalen bij uw bibliotheek. De kosten voor het aanvragen van niet-boekmaterialen staan vermeld op het aanvraagformulier. Als de aanvraag niet gehonoreerd kan worden, zullen er uiteraard geen kosten in rekening worden gebracht.

Status volgen
U kunt de status van uw aanvraag online opvragen door met het nummer van uw bibliotheekkaart in te loggen op https://aanvragen.bibliotheek.nl en vervolgens te klikken op 'Mijn Aanvragen'. Is uw aanvraag doorgegeven aan uw eigen bibliotheeksysteem of aan Muziekweb in Rotterdam, dan heeft u daar een e-mailbericht over ontvangen en is de status van de aanvraag in het systeem van Aanvragen gesloten.

Muziek

Muziekwebluister bied je de mogelijkheid om in de bibliotheek tracks te beluisteren. Cd's kan je lenen via Muziekweb, de service van de Centrale Discotheek Rotterdam.

Naar Muziekweb