Kik en Mik

De picknick van Kik en Mik | digitaal lezen in groep 3

Een gratis leesboek voor leerlingen in groep 3

kik en mik picknickHet verhaal 'De picknick van Kik en Mik' is het vervolg op het eerste leesboek 'Kik is op Mik' dat alle leerlingen in groep 3 in Den Bosch dit schooljaar ontvingen. Dit tweede deel is digitaal te lezen en bevat nog meer speelse verwijzingen naar de schilderijen van Jeroen Bosch en zijn tijdgenoten. Zo wordt leren lezen een feestelijk avontuur!

Het verhaal
Het is hartje winter en Kik kijkt uit naar de lente. Ze nodigt alle vrienden alvast uit voor een picknick in het park. Iedereen moet iets meenemen. We volgen Kris de vis, reus Teus, de zwoot, en Mous de mol bij de voorbereidingen voor de picknick. En ook Kik en Mik hebben zelf nog wat te regelen voor het zover is…

Meegroeiboek
Het verhaal daagt leerkracht en leerlingen uit om samen een feest te maken van het leren lezen in de tweede helft van groep 3. Het verhaal groeit mee met de leerstof aangeboden in groep 3. Voor leerlingen in groep 4 is het een uitdagend zelfleesboek, en ook ouders kunnen getipt worden om er thuis mee aan de slag te gaan.

Als het leesniveau het toelaat kunnen de hoofdstukken na de introductie in elke volgorde worden gelezen. Aan de hoofdstukken is informatie toegevoegd over het oorspronkelijk werk van Bosch en worden tips gegeven om verder te werken.

Gratis App

De picknick van Kik en Mik is als app gratis te downloaden of als desktopversie (Windows PC)

Naar iTunes voor de iPad versie

Naar Google Play voor Android

Download hier de desktopversie voor pc 

Beknopte handleiding - meer informatie en downloaden

 

Groep 3 | bij de start

kik 250

Cadeau
In september 2015 en 2016 ontvingen alle groep 3 leerlingen en leerkrachten in ‘s-Hertogenbosch en Rosmalen het unieke lees- en prentenboek Kik is op Mik. Dit boek is een cadeautje van Bibliotheek ‘s-Hertogenbosch, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, Jheronimus Bosch 500 en de makers Sarike van Wijgerden en Sietske Mol.

Kik is op Mik is een prachtig eerste kijk- en leesboek voor de eerste helft van groep 3 (de klankzuivere periode) met een serieuze knipoog naar de schilderijen van Jeroen Bosch.

Het verhaal
Heksje Kik is op schaatsertje Mik. Maar om hem dat te kunnen vertellen, moet Kik eerst de berg af, de velden door, de wegen over en de berg weer op. Een tocht vol hobbels en bobbels. Gelukkig krijgt zij onderweg hulp van Kris de vis, reus Teus, de zwoot, en Mous de mol.

Bijzonder
Kik is op Mik is een boek dat meegroeit met het leesniveau van de kinderen in groep 3 in de klankzuivere periode. Het is een spannend en ontroerend boek van makkelijk naar moeilijk, van eenvoudige kijkplaat tot volwaardig leesverhaal. Alle figuren zijn geïnspireerd op karakters in de schilderijen van Jeroen Bosch.

Nieuwsgierig? Je kunt het boek ook lenen in de Bieb

mik 250In de klas
Het boek is in te zetten naast elke methode van het aanvankelijk lezen. De opbouw van de lettervolgorde is specifiek afgestemd op maan-roos-vis maar via een vertaalschema wordt de volgorde van het verhaal ook gekoppeld aan de opbouw in andere methodes.

Voor leerkrachten is er een handleiding met tips gericht op de bevordering van het leesplezier, verbindingen naar Jeroen Bosch en extra oefeningen voor de ontwikkeling van de leestechniek.

Download hier de handleiding boordevol tips voor dagenlang leesplezier