Gruwelijk eng

Het belooft een loeispannende Kinderboekenweek te worden in 2017 want het thema is: griezelen! 

Het motto is Gruwelijk eng. En daarmee staan kinderboeken met griezels en engerds centraal in de Kinderboekenweek 2017, die is van 4 t/m zondag 15 oktober 2017.

Gruwelijk eng?
siep poster als je durft 150Wannneer is een boek (te) eng? Een beetje griezelen is best fijn. Maar wat de één lekker eng vindt, vindt een ander misschien wel gruwelijk eng. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: iedereen heeft voor het slapen wel eens onder het bed gekeken. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want in kinderboeken verliezen griezels altijd, of worden uitgelachen of ze blijken uiteindelijk toch niet zo eng te zijn of de kinderen zijn gewoon veel dapperder.

Daarom houden we zo van al die griezelseries als Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus (Paul van Loon), Kippenvel (R.L. Stine), Geestenjagers (Joseph Delaney) maar ook de Harry Potter-boeken en de reeks over Donderkat (Thijs Goverde) en De verschrikkelijke verhalen (Chris Priestley).

Andere boeken waar je van gaat nagelbijten zijn Mila en de monsters (Judith Koppens) en Monsterboek (Alice Hoogstad) voor de kleintjes. Of Nachtverhaal (Paul Biegel), Bor ziet spoken (Harmen van Straaten), De zombie van Zandwijk (Reggie Naus), Stranders (Iris Stobbelaar), Rare geluiden (Mariken Jongman), Porselein (Paul Verrept) en Boy 7 (Mirjam Mous). Allemaal boeken om lekker bij te griezelen.

Wat is er te doen in de Bieb?
In de Jeugdbieb zijn weer volop activiteiten waaraan je kan meedoen. Als jij stalen zenuwen hebt natuurlijk!

Vind jij Freek Vonk ook zo stoer? En ben jij absoluut niet bang voor slangen, andere reptielen, amfibieën en spinnen? Kom dan naar de spectaculaire reptielenshow van PretMetRep! want Pret Met Rep is gespecialiseerd in reptielen, amfibieën en kikkers.

11 foto paulvanloon concept 2x2Griezelen kan je met niemand beter dan met Paul van Loon & Andere Snuiters. Hij komt met de voorstelling ‘De kunst van het griezelen’, hoe leuk is dat? De voorstelling “De Kunst van het Griezelen” gaat over De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje, Jimi RIP en andere wezens van de nacht. Met liedjes, verhalen en vrolijke griezelavonturen Een middag vol GRUMOR (griezelige humor) liedjes, verhalen en muziek.

De kleineren onder ons kunnen samen met curiosity world wetenschappelijk griezelen met ‘dinosaurus’ Nessie en Marsmannetjes. Of lekker griezelen bij de sfeervolle poppenkastvoorstelling Roodkapje van Charlotte Dematons. 

En natuurliijk wordt er geheel in stijl geknutseld, geschminkt of zijn er andere leuke, pardon enge, dingen te beleven.

Bekijk het kinderboekenweek programma hier

 

En verder..

kbw geschenkJanneke Schotveld, bekend van de serie Superjuffie, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2017. Dat heeft de geweldige titel Kattensoep en krijg je cadeau als je een kinderboek koopt bij de Boekwinkel. Kattensoep is het verhaal van Boeli die logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen. Wie zit er achter de mysterieuze kattenverdwijningen? En nog belangrijker: wat gebeurt er met de katten? Als ook Boeli’s eigen kat Obama verdwijnt, begint de tijd wel erg te dringen…

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2017 is van Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden: Knikkeruil. Over een nieuwe knikker in de groep. Hij heet Uil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil met de andere knikkers van een fantastische knikkerbaan. Hij rolt langs een onmogelijk putje en hij verdwaalt in een enorm doolhof. Waar moeten ze heen? Dan doet Uil een ontdekking. Hij vindt een nieuwe plek. Daar zijn ze veilig… Dit prentenboek is niet alleen een boek maar ook een knikkerspel!

Op de laatste dag van de Kinderboekenweek is het weer tijd voor de NS Kinderboekenruil. Kom zondag 15 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur naar station Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal en ruil je uitgelezen boek voor een ander. Er staan die dag boekenkasten klaar met wel 1000 nieuwe ruilboeken, waaronder hele griezelige. Oh ja, er wordt in de stationshal ook voorgelezen in een voorleescoupé, door een échte kinderboekenschrijver of conducteur. Kom je ook? Leuk! Kijk ook op ns.nl/kinderboekenruil >

Voor het zesde opeenvolgende jaar heeft Kinderen voor Kinderen weer een single waar je lekker op kan dansen: