Woordig

Woorden; we gebruiken ze elke dag, de hele dag door. Om ervaringen te delen, te leren, gevoelens te duiden, ons te uiten, discussiëren etc. Woorden kleuren onze hele dag, ze lopen over in zinnen, die overlopen in verhalen. Waardoor we elkaar begrijpen, ons in elkaar kunnen inleven. Maar woorden zijn geen vastomlijnde begrippen en kunnen voor iedereen iets anders betekenen. Waar de een bij het woord blijdschap aan een groot feest met al zijn vrienden denkt, denkt een ander aan een bank, een kopje thee en een boekje.

'Woordig' is een lesprogramma rond het thema Woordkunst voor voorgezet onderwijs, mbo en hbo. We onderzoeken de mogelijkheden van taal en verbeeldingskracht. De insteek is voor ieder een persoonlijk woord te vinden, en hier de betekenis van te onderzoeken. Samen met een theaterdocente verkenden leerlingen op hun eigen school de betekenis van een woord en proberen dit te verbeelden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van expressie, dictie, toon, volume, houding, manier van bewegen, mime, dans. Verschilt de manier waarop je woorden en expressie ervaart? Is jouw visie ook die van je klasgenoot?

Leerlingen van o.a. Maerlant college, Duhamel college, de internationale schakelklas van het KWIC (foto), St. Janslyceum, Sint Lucas, Avans Hogeschool deden mee. Het gekozen woord is door de leerling van alle kanten bekeken en ervaren, zodat dit omgezet kan worden in een betekenisvolle visuele uiting in het Grafisch Atelier. Dit kan zijn door middel van een zeefdruk op textiel, het drukken van een posters of het maken van een ets.

De resultaten worden geëxposeerd in de Bibliotheek Den Bosch en uiteindelijk  in een grote overzichtstentoonstelling in de Willem Twee kunstruimte. Uit al deze werken kiest de jury van de Jeugdgrafiekprijs (een tweejaarlijkse prijs voor gedrukte kunst voor jongeren) de winnaars van de Jeugdgrafiekprijs. De winnaars krijgen uiteraard een prijs!

Project geïnitieerd door: Grafisch Atelier
Partners: Muzerije, Bibliotheek Den Bosch en Willem Twee

22 mei – 14 juni | Bibliotheek 's-Hertogenbosch | te zien tijdens openingstijden van de bieb | gratis