Prijs voor Bibi Dumon Tak

 

Schrijfster Bibi Dumon Tak, die je kent van boeken als Siens hemel, Fiet wil rennen en Bibi's bijzondere beestenboek, krijgt de Theo Thijssen Prijs. Dumon Tak schreef boeken voor volwassenen en kinderen. Haar werk gaat veelvuldig over dieren.

Want Bibi Dumon Tak schrijft het liefst over dieren: „Dat ze dingen doen en kunnen die we niet weten.” En dankzij de boeken van Dumon Tak komen we steeds een beetje meer te weten over bijzondere dingen en slimmigheidjes van dieren, zoals de gierzwaluw die zwevend in de lucht slaapt, de luiaard die slechts eenmaal per tien dagen poept en de Jezus Christushagedis die over water kan lopen. Maar ze schreef ook een prachtig en troostrijk verhaal over Sien de hond, die dood gaat. Fiet wil rennen vertelt het verhaal over een struisvogel.

Voor al deze verhalen en weetjes die ze er kunstig in verwerkt krijgt ze nu de Theo Thijssen Prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.  De jury is enthousiast en meent dat „geen dier hetzelfde is” nadat Dumon Tak is langs geweest. De prijs is een hele eer, want als eerst ging de prijs naar Annie M.G. Schmidt en daarna naar Guus Kuijer, Tonke Dragt, Paul Biegel, Sjoerd Kuyper en Ted van Lieshout. De prijs wordt in september uitgereikt.

Boeken van Bibi Dumon Tak lenen?

Bekijk de vliegenvlugge vlog over Het heel grote vogelboek