Bipolar Day met Literair Café

 

World Bipolar Day - De bipolaire stoornis in de literatuur

Kom naar het Literair café ter gelegenheid van World Bipolar Day. Tijdens deze avond staan het leven met een bipolaire ofwel manisch depressieve stoornis en de uitdagingen en worstelingen die dat leven met zich meebrengt, centraal. Aan de hand van onder andere literatuur en voordrachten staan we hierbij stil.

Bipolair?
Bij een bipolaire stoornis heeft iemand last van heftige stemmingswisselingen, waarbij manische en depressieve periodes elkaar afwisselen. In de periode tussen twee extreme stemmingen voelt en gedraagt iemand zich normaal. We vormen ons een beeld over deze aandoening door informatie via televisie, radio en sociale media en door hoe we er met elkaar over spreken. Ook in de literatuur krijgt de bipolaire stoornis aandacht. Veel auteurs blijken zelf een bipolaire achtergrond te hebben.

Gasten
Deze avond is Tine Quadens te gast. Zij is huisarts en auteur van ‘Leven op de top van een vulkaan’, haar debuut. In dit autobiografische boek beschrijft zij verschillende verhaallijnen. ''De diagnose manisch depressief heeft me twintig jaar gekost en dat in een milieu van artsen en hulpverleners. Het was een opluchting voor me: ik heb een diagnose! Ik ben gek, maar wel plezant gek.''

Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist bij Reinier van Arkel en avondvoorzitter, praat met haar over ‘Leven op de top van een vulkaan’ en haar leven met bipolariteit. Daarnaast leest Tine Quadens voor uit haar boek en zijn er voordrachten met gedichten en korte verha-len. Tom van Mierlo, lid Raad van Bestuur van Reinier van Arkel en psychiater, zal de avond inleiden.

Wanneer
Het literair café vindt plaats • op donderdag 28 maart a.s. van 20.15 tot 22.00 uur • bij Babel (stadsbibliotheek, Hinthamerstraat 72 in ’s-Hertogenbosch) 

De toegang is gratis. Aanmelden kan via de kaartverkoop

Door wie
De avond wordt georganiseerd door Reinier van Arkel en Babel, in samenwerking met het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen en de Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen (VMDB).

Bipolair Day 
Op 30 maart - de geboortedag van Vincent van Gogh - is het World Bipolar Day. Vincent van Gogh kreeg postuum de diagnose bipolaire stoornis. World Bipolar Day vraagt wereldwijd aandacht voor de bipolaire stoornis en wil het stigma rondom deze aandoening tegengaan. Door middel van internationale samenwerking wordt informatie gegeven over de bipolaire stoornis om zo meer begrip voor en kennis over de stoornis te creëren.