Encounter#6

ENCOUNTER#6 – geborduurde littekens en hun verhalen, Een tentoonstelling van Joost van Wijmen

Ons hele leven worden we vergezeld door ons lichaam. Ons lichaam heeft dezelfde dingen meegemaakt als wij. Sommige van deze gebeurtenissen zijn blijvend zichtbaar in de vorm van littekens. Het zijn gestolde getuigenissen van vaak intieme veranderingen.

De afgelopen jaren verzamelde social designer/ kostuumontwerper Joost van Wijmen littekens en de intieme verhalen die erachter zitten. De littekens liet hij vervolgens naborduren op zijde en de verhalen zijn gedocumenteerd. Deze verzameling is van 14 - 26 mei 2019 te zien in de Bibliotheek ’s-Hertogenbosch (Babel), en in het najaar in het ETZ Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en in het TextielMuseum in Tilburg.

Tijdens meer dan honderd live-encounters deelden kinderen, pubers, volwassenen en ouderen de persoonlijke, herkenbare of soms aangrijpende geschiedenissen van hun littekens met Van Wijmen. De tentoonstelling onthult deze verhalen en legt tegelijkertijd universele thema’s bloot, zoals als intimiteit, privacy, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten en gezien worden.

Encounters met Joost

Als onderdeel van de tentoonstelling vinden ook enkele live-encounters plaats. Dan gaat Joost van Wijmen verder met het verzamelen. Je kunt Joost van Wijmen ontmoeten bij Babel. Op 14 mei is een live-encounter waarbij hij littekens komt ophalen bij mensen en op donderdag 23 mei wordt Joost geïnterviewd tijdens een verdiepingsavond.

Over Joost van Wijmen

Joost van Wijmen werkt als zelfstandig kostuumontwerper, is onderzoeker bij het lectoraat Performatieve Maakprocessen en vakdocent bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast werkt hij sinds 2013 als ontwerper/onderzoeker aan ENCOUNTER, waarin hij door middel van geënsceneerde fysieke ontmoetingen onderzoekt hoe ons lichaam tijdens ons leven verandert en welke impact deze verandering heeft op ons leven.

Meer informatie over deze live-encounters: www.project-encounter.nl.