Beste Boek 2019

 

Het boek De dag die nooit komt geschreven door Oliver Reps is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2019 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘vertaald’ ging deze prijs naar Wit konijn / Rode wolf geschreven door Tom Pollock in de vertaling van Esther Ottens. 

DE DAG DIE NOOIT KOMT
Het boek vertelt het verhaal van de zeventienjarige Elias, die samen met zijn vriendin Polly en zusje Evi verzeild raakt in een ongeval als zij met zijn drieën bij hun geheime plek zijn. De gevoelens van verdriet en schuld die hierop volgen, worden mooi en somber weergegeven.

Rosalie de Beus, de zeventienjarige juryvoorzitter, zei over het boek van Oliver Reps het volgende: ‘De dag die nooit komt heeft maar weinig bladzijdes, toch is er plek voor emotie en referenties naar de huidige popcultuur. In combinatie met uitstekend uitgedachte personages creëert dit een ijzersterk verhaal.’

De vakjury zei over De dag die nooit komt: ‘Je komt als lezer heel dichtbij, het verhaal heeft de kracht om intiem en klein te blijven, terwijl er ook vreselijk veel gebeurt.’ Het verhaal voert je mee tot het adembenemende einde, waarna de lezer verbluft achterblijft. 

Leen dit boek

WIT KONIJN / RODE WOLF
‘Wit konijn, rode wolf zit vol met doordachte puzzels en raadsels. Dankzij de kleinste details gecombineerd met een rustige schrijfstijl komt er een spannend verhaal over de zoektocht naar waarheid tot stand’, zei juryvoorzitter Rosalie de Beus. ‘Dit boek is een rollercoaster’, aldus de vakjury, ‘Wit konijn / Rode wolf is een boek waarin je kunt verdwijnen en waarvan je aan het einde denkt: wat heb ik nou eigenlijk gelezen?’

Het boek van Tom Pollock neemt de lezer mee in het verhaal van zeventienjarig wiskundig genie Peter Blankman, die leidt aan hevige paniekaanvallen. Na een van zijn paniekaanvallen staat zijn wereld op zijn kop: zijn moeder is neergestoken en zijn zusje is verdwenen. Wat hierop volgt is een intrigerende thriller vol raadsels, complotten en spionage. 

Leen dit boek

Een vijfkoppige jongerenjury koos deze boeken als winnaars nadat een voorselectie van vijf boeken per categorie was samengesteld door een vakjury. De uitreiking vond plaats in VondelCS, tijdens de Lit Night Show, een live talkshow rondom verhalen, boeken en poëzie. Elk van de winnaars ontving van de jury een cheque ter waarde van 2500 euro.