Expositie vilten

 

Expositie 'Ik vind het leuk om met jou te vilten'

Vanaf 4 juni is er een bijzondere expositie te zien bij bibliotheek Rosmalen: het viltwerk van Ruben den Hartog en Marieke van Beek.

Het vilten begon als houvast in een verwarrende en angstige wereld na een hersenletsel dat Ruben opliep op 12 jarige leeftijd. Voelen, kneden, slaan waren een uitweg voor de vele emoties. Door het eigen maken van de technieken en de progressie in zijn herstelproces is de ontwikkeling die Ruben heeft doorgemaakt, zichtbaar in deze bijzondere expositie. Marieke van Beek heeft hem in dit proces bijgestaan, ondersteund en begeleid vanuit haar expertise als creatief therapeut.

Marieke is docent textiele vormgeving die zich heeft toegelegd op het begeleiden van speciale kinderen. Ruben werkt in de bibliotheek met een bijna-baantje. Ruben is een jongen van 18 met veel gevoel voor humor en hoog gevoelig. Daarnaast heeft hij NAH en een beperking. Elke week vilten ze samen.

“Het werken met speciale mensen (NAH ASS PTSS) legt een vergrootglas op mijn functioneren als docent. Mijn leerling en ik zijn neurologisch divers. Dit beïnvloedt onze educatieve relatie. We gaan beiden door een proces. Voor Ruben is dat wekelijks ervaren van tactiele prikkels waardoor hij zich verder kan ontwikkelen. Voor mij is dat wekelijks afstemmen op iemand met een andere denkstijl. Dat ervaar ik als uitermate boeiend. Als mens zijn we gelijkwaardig. In de gehanteerde werkwijze staat daarom het contact voorop. Ruben leert vanuit het contact" zegt Marieke.

Deze expositie is boeiend voor iedereen in het kunstonderwijs, iedereen die te maken heeft met speciale kinderen of jongeren en voor iedereen die wil weten wat vilten is.

Het werk is te zien tot en met zaterdag 29 juni in bibliotheek Rosmalen, Perron 3, vrij toegankelijk tijdens openingstijden.

Kijk ook eens op:
www.superruben.nl
www.bijnabaantjes.nl
www.toverenmetwol.nl