De VoorleesExpress

 

In september gaat de VoorleesExpress van start. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. 20 weken lang komt een vrijwilliger bij hen thuis voorlezen en taalspelletjes spelen en samen met de ouders werken aan taal en leesplezier. Zo stimuleert de VoorleesExpress de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt het de taalomgeving thuis. De bedoeling is dat de ouders na 20 weken het voorlezen zelf kunnen voortzetten.

Waarom is het belangrijk?
We willen alle kinderen graag gelijke kansen geven op school en later bij het vinden van een baan. Een goede taalvaardigheid is hiervoor belangrijk. Een jong kind is enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Zo’n 15% van de jongeren in Nederland heeft een taalachterstand en moeite met het begrijpen van hun schoolboeken.

Door de extra aandacht kan de taalontwikkeling van peuters en kleuters versterkt worden voor ze naar groep 3 gaan. Met oudere kinderen werken we aan de leesvaardigheden op het niveau van hun groep. Ouders krijgen handvatten zodat ze het voorlezen zelf kunnen voortzetten.

Wat is het effect?
Een stimulerende thuisomgeving heeft zichtbaar effect op de prestaties van kinderen. Kinderen die meedoen met de VoorleesExpress scoren beter op verhaalbegrip. Ouders die meedoen met de VoorleesExpress gaan vaker zelf voorlezen. Kinderen groeien bovendien in concentratie, zelfvertrouwen, gaan meer praten en hebben meer plezier in (voor)lezen.

Doe mee, meld een gezin aan
Wil jouw school meehelpen om de taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen en laaggeletterdheid tegen te gaan? Dat kan! Ken je gezinnen (binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch) die hun kind willen helpen met taal en lezen en die daarbij wat extra hulp kunnen gebruiken? Neem contact op met de VoorleesExpress.

Word vrijwilliger
Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk waar je echt het verschil kunt maken? Als vrijwilliger ga je 20 weken lang bij kinderen thuis voorlezen, taalspelletjes spelen en samen met de ouders werken aan taal en leesplezier. Je laat kinderen en hun ouders kennismaken met interactief voorlezen, boeken en verhalen. Samen met de ouders kijk je hoe het voorlezen een vast plekje kan krijgen in hun gezin. Natuurlijk krijg je een training en word je begeleid.

Aanmelden
Meer over de VoorleesExpress en aanmelden lees je op https://voorleesexpress.nl/locatie/denbosch.

Babel ‘s-Hertogenbosch
De VoorleesExpress is een landelijke activiteit en wordt in de gemeente ’s-Hertogenbosch (’s-Hertogenbosch, Rosmalen, Nuland, Vinkel, Empel, Engelen) uitgevoerd door Babel 's-Hertogenbosch.