Onze missie

Opdracht

Bibliotheek 's-Hertogenbosch verzorgt in opdracht van de gemeente het bibliotheekwerk in Den Bosch en Rosmalen. Bibliotheek 's-Hertogenbosch is opgericht in 1915. Met 40.000 leden en een half miljoen bezoekers per jaar is het de grootste culturele instelling in de gemeente. Bibliotheek Rosmalen is gevestigd in Perron 3, het voormalig gemeentehuis van Rosmalen. De Stadbibliotheek is gehuisvest in een historisch pand aan de Hinthamerstraat. 

 

Onze visie

In onze visie staan kennis en informatie, ontmoeting en ontwikkeling, genieten van lezen, kunst en cultuur centraal. De bibliotheek is er voor iedereen en van iedereen. Sinds jaar en dag stelt de Bossche Bibliotheek een enorme rijkdom aan kennis, cultuur en informatie beschikbaar aan alle inwoners van ’s-Hertogenbosch en omgeving. Daarnaast wordt het delen van kennis en cultuur steeds belangrijker en nodigen we inwoners en partners hiertoe uit.

Onze missie

Aan ons beleid en onze activiteiten ligt een missie ten grondslag:

"De bibliotheek wil de inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch en omgeving inspireren zich hun leven lang te blijven verwonderen en te blijven ontwikkelen." 

Deze missie krijgt vorm in de Verandervisie Bibliotheek ’s-Hertogenbosch die is ontwikkeld om het bibliotheekwerk in de gemeente toekomstbestendig te maken. De visie wordt gerealiseerd in de formules schoolBiEB, stadsBiEB en webBiEB. De afgelopen jaren is in elke basisschool een bibliotheekvoorziening voor kinderen geopend en werkt de bibliotheek aan leesbevordering en leesplezier. Samen met de gemeente ontwikkelt de bibliotheek plannen voor een toekomstbestendige bibliotheek.

Notities van Bibliotheek 's-Hertogenbosch

 

Wat doen we?

De Bieb is niet alleen een openbaar gebouw waar je boeken, cd’s en dvd’s kunt lenen. We bieden meer dan u misschien in eerste instantie verwacht. De Bieb is ook een plek van ontmoeting, voor ontwikkeling waar je terecht kunt om te studeren en te werken en biedt een podium voor informatie en cultuur.

Er is een uitgebreid en gevarieerd cultureel biebprogramma met onder meer lezingen en workshops, Maand van het Schrijven, exposities en de jaarlijkse Literaire Manifestatie. Veel activiteiten vinden plaats in De Bovenkamer, drie multifunctionele zalen in de BiEB die ook onderdak bieden aan activiteiten van derden.

Het programma Voordeelmetjebiebpas biedt leden korting op culturele, educatieve en recreatieve uitjes in Den Bosch en inmiddels bijna heel Nederland. Veel activiteiten vinden plaats in samenwerking met andere culturele instellingen in de stad.

Op het gebied van onderwijs is de Bieb een actieve partner: zo zijn we een belangrijke steunpilaar van bijna alle (educatieve) voorzieningen voor kinderen in de leeftijd 0 – 13 jaar, waaronder alle Brede Bossche Scholen en de basisscholen. De bibliotheek is ook nauw betrokken bij het gemeentelijk beleidsplan ‘Nederlandse taal met beleid’. 

 

biebplein 600

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestuur

Bibliotheek ’s-Hertogenbosch heeft als bestuursvorm een stichting met een directeur die verantwoording aflegt aan de Raad van Toezicht.
De Raad van Toezicht telt 6 tot 8 leden. Bij de bibliotheek zijn ruim 80 mensen werkzaam, op diverse afdelingen en vestigingen.

Samenstelling Raad van Toezicht 
Dhr. Dr. J.C. (Hans) Dona, voorzitter, Remuneratiecommissie, commissie Bouwzaken

Mevr. Mr. H.E. (Hannelot) van Berckel-Dekker, vice-voorzitter, Auditcommissie, Juridische Zaken
Dhr.J.A. (Jan) Couwenberg, lid, commissie Bouwzaken
Dhr. B. (Bart) Meussen, penningmeester
Dhr. R.E. (Roel) van der Poort, lid, Remuneratiecommissie, Personeel en Organisatie

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Directie
Mw. N. (Nan) van Schendel, directeur / bestuurder

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.