Passend lezen - Lezen op jouw manier

 
passend lezen banner 6x2

Lezen op jouw manier
Een traantje wegpinken bij een meeslepende roman, terug in de tijd met een boek over geschiedenis. Een boek laat je genieten. Ook als je minder of niet goed ziet of dyslectisch bent. Want een goed verhaal zit tussen je oren. 
Daarom is er iets nieuws: audiolezen: 45.000 gesproken boeken in diverse genres die je via streaming kunt beluisteren. Van roman, detective of jeugdboek tot actuele titels, exclusief voor biebleden met een leesbeperking.

Wat is het?
Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan. In de bieb kun je al gesproken boeken op Daisy Cd lenen. Nieuw is nu de mogelijkheid om gesproken boeken online via streaming te beluisteren.

Hoe werkt het?
Leden van de Bibliotheek kunnen kosteloos en heel eenvoudig gebruik maken van de gesproken boeken. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje via de bestelknop. Op het plankje passen max. 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt. Ben je nog geen lid van de bilbiotheek kom dan langs bij een van de stadsbiebs.

Verklaring leesbeperking
Om gebruik te maken van de gesproken boeken, moet je bij het inschrijven op de website aangeven dat je een verklaring leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie hierover is te vinden bij Passend Lezen

Boeken beluisteren
Je kunt de boeken beluisteren via streaming, hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig. De boeken kan je afspelen op een pc, tablet of mobiele telefoon met de online player die je op de website vindt. Als je stopt met lezen onthoudt de player waar je bent gebleven en lees je de volgende keer vanaf dat punt weer verder.

Vertel het door
Ken je iemand die een leesbeperking heeft? Wellicht is passend lezen ook iets voor haar/hem. Vertel het door.

Meer informatie
Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen voor meer informatie en aanmelden. Nog vragen? Bel dan naar klantcontact van Biblioservice Passend Lezen via 070 3381500. 

 

 

Aangepast lezen is een service voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden om te kunnen (blijven) lezen. 
Lezen betekent immers plezier, ontspanning en informatie. Uw bibliotheek denkt graag 
met u mee over een passende oplossing.

Wat heeft de bibliotheek te bieden?

aangepast lezen 4x3Grootletterboeken 
Als uw ogen achteruit gaan, wordt lezen vermoeiend. Een grootletterboek is dan een oplossing. De letters zijn namelijk bijna twee keer zo groot als die in gewone boeken. De titelkeuze is gevarieerd en ruim.

Luisterboeken
Voor jonge en oude mensen die liever luisteren dan lezen, zijn er luisterboeken. Een luisterboek is een gesproken versie 
van een boek op cd. U kunt het beluisteren met een gewone cd-speler en een daisy-speler. Het is ook goed te combineren met andere dagelijkse bezigheden of onderweg in de auto. 

Daisy-rom en Daisy speler 
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek dat u kunt afspelen via de computer of een Daisy-speler. 

Een Daisy-speler heeft extra grote knoppen en een eenvoudige bediening. Het verschil met een gewoon luisterboek is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook digitaal bladeren naar pagina’s 
en hoofdstukken. Daardoor zijn Daisy-roms heel geschikt voor ouderen, mensen met dyslexie of met een leeshandicap. 

 

Verklaring leesbeperking

Uitgevers stellen hun materialen belangeloos voor ter beschikking. Zij willen er echter zeker van zijn dat de aangepaste lectuur in gesproken vorm niet door mensen zonder leesbeperking worden gebruikt. Daarom wordt u gevraagd om eenmalig een eenvoudige verklaring van leesbeperking af te geven. Ook als u gebruik wilt maken van de Daisy-speler of Daisy-roms, dan heeft u een Verklaring leesbeperking nodig. Van een leesbeperking is sprake als het lezen op de gebruikelijke manier niet (meer) mogelijk is. Dat kan uiteraard liggen aan de ogen, maar dat hoeft niet. Dyslexie is eveneens een leesbeperking. Maar ook bij mensen die een boek niet meer kunnen vasthouden of de bladzijde niet meer kunnen omslaan, kun je spreken van een leesbeperking. 
Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt en daarom gebruik wilt maken van Aangepast lezen. 
Uiteraard wordt met uw verklaring vertrouwelijk omgegaan en worden gegevens niet verstrekt aan derden. Meer informatie hierover is te vinden bij Passend Lezen

 

Leeshulpmiddelen

Voor mensen met een leeshandicap zijn er diverse hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren gemakkelijker te maken. Voorbeelden zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur. Als u leeshulpmiddelen zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of ze voor vergoeding in aanmerking komen.

Bartimeus biedt een overzicht van leeshulpmiddelen

Websites:

Ooglijn
De Ooglijn is de landelijke advies- en informatielijn voor iedereen die vragen heeft over problemenmet zien en biedt ondersteuning en praktische tips bij o.a. het kiezen en aanvragen van hulpmiddelen en bij revalidatie. 
De Ooglijn is een initiatief van Viziris, de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking. 

MEE
MEE biedt raad en daad aan mensen met een beperking of chronische ziekte, hun familie, verzorgers en andere betrokkenen. De informatiecentra zijn er voor iedereen die op zoek is naar informatie over onderwerpen die temaken hebbenmet handicaps zoals leveranciers van hulmiddelen, vergoedingen e.d.

Bartiméus
Bartimeús is specialist in leven met een visuele beperking. Zij ondersteunen jong en oud op het gebied van wonen, leren, werken en dagelijks leven. Of het nu gaat om aanpassingen in uw huis of werkplek, de ontwikkeling van uw kind, de schoolkeuze, handicapverwerking, uw hobby of leeshulpmiddel. Met persoonlijk advies, hulpmiddelen, ondersteuning en kennisoverdracht. Bartimeus biedt een overzicht van leeshulpmiddelen